PARODONTOLOGIJA IMPLANTOLOGIJA PARODONTALNA PLASTIČNA KIRURGIJA
  • PARODONTOLOGIJA
  • IMPLANTOLOGIJA
  • PARODONTALNA PLASTIČNA KIRURGIJA
UTF-8

Postopek vstavitve

PREGLED

Poleg pregleda celotne ustne votline (prvi pregled) na podlagi rentgena-ortopantomograma ocenimo tudi stanje in količino razpoložljive kosti ter položaj struktur, kot so živci in sinusi, ki omejujejo vstavitev vsadkov. To nam omogoča, da skupaj z zobozdravnikom natančno določimo položaj in število implantatov. V primerih, ko nam rentgen ne zadošča, je potrebno opraviti še tridimenzionalno sliko regije s pomočjo računalniške tomografije (CB – CT).

 


VSTAVITEV IMPLANTATA

asset-8

Izvaja se v lokalni anesteziji. Z manjšim rezom prekinemo sluznico nad mestom vstavitve, s posebnimi svedri pa oblikujemo kostno ležišče ter vanj privijemo implantat. Po potrebi istočasno dogradimo okolno kost. Sluznico položimo na mesto in zašijemo. Celjenje oziroma vraščanje implantata traja praviloma tri mesece.
V tem obdobju se lahko uporablja začasni protetični nadomestek.

 


ODPRTJE IMPLANTATA

asset-9

Po treh mesecih prekinemo sluznico nad implantatom ter vanj privijemo element, ki omogoča oblikovanje dlesni ob implantatu – opornik dlesni.

V določenih primerih vstavimo opornik dlesni takoj po vstavitvi implantata, dodatni poseg odprtja implantata pa ni potreben. S protetično nadgradnjo lahko počakamo.

 


PROTETIČNA NADGRADNJA

Dva do štiri tedne kasneje zobozdravnik nadaljuje dokončno protetično rehabilitacijo.

Protetične postopke izjemoma nadaljujemo takoj po vstavitvi. To imenujemo takojšnja obremenitev. Tako izdelan protetični nadomestek je praviloma začasen in ga po pol leta nadomestimo s trajnim.

asset-10

KAJ OGROŽA IMPLANTATE?

Možnost nevrasti implantata je tudi ob tehnično brezhibno izvedenem postopku majhna, a je kljub temu mogoča. Če moramo implantat odstraniti zaradi kirurških težav, ki se pokažejo v kratkem času po posegu, vam implantat brezplačno nadomestimo ali vrnemo denar.

Dolgoročno pa je ob pravilno in kvalitetno izdelani protetični nadgdradnji glavni razlog izgube implantata nezadostna ustna higiena, ki vodi v periimplanti mukozitis in periimplantitis. Periimplantni mukozitis se pojavi ob več kot 70 %, periimplantitis pa ob 10-20 % vsadkov. Nastanek obojega je mogoče preprečiti s pravilnim čiščenjem, zgodnjo razpoznavo in s preprostimi vzdrževalnimi ukrepi.

Specialistična parodontološka ambulanta Mikuž d.o.o.

Potočnik in Mikuž
zobozdravniki specialisti
Beethovnova ulica 6
1000 Ljubljana
T +386 (0)51 434 222
M 040 562 653
E info@parodontologija.si

TRR: 29000-0051724428
IBAN: SI56 2900 0005 1724 428
SWIFT: BACXSI22
ID za DDV: 58114971
Nismo zavezanci za DDV.
MŠ: 3327876000

Šifra izvajalca: 55122
Osnovni kapital družbe: 7.500,00 EUR
Vpis: Pri okrožnem sodišču v Ljubljani vl.št. 2008/18796

© Ana Mikuž. 2024. Vse pravice pridržane.