PARODONTOLOGIJA IMPLANTOLOGIJA PARODONTALNA PLASTIČNA KIRURGIJA
  • PARODONTOLOGIJA
  • IMPLANTOLOGIJA
  • PARODONTALNA PLASTIČNA KIRURGIJA
UTF-8

Preventiva parodontalne bolezni

USTNA HIGIENA

Je najučinkovitejši način preprečevanja razvoja bolezni zob in obzobnih tkiv, pri pacientih s parodontalno boleznijo pa eden osnovnih terapevtskih ukrepov, ki omogoča nemoteno celjenje po parodontalno-kirurških posegih in ki ustavi napredovanje parodontalne bolezni.

Pri zdravljenju parodontalne bolezni zato pomembno sodeluje tudi pacient sam, tako da ustno higieno čim bolj izboljša. Praviloma se zobe ščetka dvakrat dnevno, vsakokrat po 2 minuti. Kljub prepričanju, da si zobe ščetkamo dovolj učinkovito in dovolj časa, je bilo ugotovljeno, da večina odraslih za to porabi le od 30 do 60 sekund dnevno.

Redno in natančno mehansko odstranjevanje bakterijskih zobnih oblog je edini način za ohranjanje zdravja zob in obzobnih tkiv.

Obstaja več različnih tehnik ščetkanja zob, ki pa so ob pravilni uporabi enako učinkovite. Bolj kot tehnika je zato pomembno, da so vse ploskve očiščene sistematično in natančno. Pri tem je potrebno vedeti, da samo s ščetkanjem prostorov med zobmi ne očistimo dobro. Zato je poleg ščetke nujno vsaj enkrat na dan uporabiti tudi pripomočke za nego medzobnih prostorov, ki jih izbiramo glede na stanje zobovja. Pri osebah z ohranjenimi zobmi in zdravimi obzobnimi tkivi je najprimernejši pripomoček zobna nitka. Pri osebah s parodontalno boleznijo, pri katerih so medzobni prostori zaradi izgube čeljustne kosti širši, ali pri osebah z mostički pa se čiščenje lažje izvaja z medzobnimi ščetkami različnih velikosti ali s posebej za tovrstno čiščenje prirejenimi nitkami.

Tudi pri izbiri zobne ščetke velja, da je enak učinek možno doseči z različnimi vrstami in oblikami zobnih ščetk različnih proizvajalcev. Ščetka mora imeti ročaj in glavo (boljše manjša), ki ustrezata starosti in velikosti ust, ter mehke, najlonske ali poliesterske ščetine. Električne zobne ščetke nekoliko bolje očistijo medzobne prostore kot navadne ščetke, a niso primerno nadomestilo za pripomočke za čiščenje medzobnih prostorov.

Učinek zobnih past je predvsem kozmetičen. Omogočajo lažje drsenje ščetke in boljši zadah. Tudi različne ustne vode ne morejo nadomestiti truda, ki je potreben pri ščetkanju zob.

VEČ

asset-7

Zobe čistimo 2 x dnevno po 2 minuti.

1 x dnevno očistimo medzobne prostore z medzobnimi ščetkami ali zobno nitko.

Vsaj 1 x letno obiščemo zobozdravnika.

Specialistična parodontološka ambulanta Mikuž d.o.o.

Potočnik in Mikuž
zobozdravniki specialisti
Beethovnova ulica 6
1000 Ljubljana
T +386 (0)51 434 222
M 040 562 653
E info@parodontologija.si

TRR: 29000-0051724428
IBAN: SI56 2900 0005 1724 428
SWIFT: BACXSI22
ID za DDV: 58114971
Nismo zavezanci za DDV.
MŠ: 3327876000

Šifra izvajalca: 55122
Osnovni kapital družbe: 7.500,00 EUR
Vpis: Pri okrožnem sodišču v Ljubljani vl.št. 2008/18796

© Ana Mikuž. 2024. Vse pravice pridržane.