PARODONTOLOGIJA IMPLANTOLOGIJA PARODONTALNA PLASTIČNA KIRURGIJA
  • PARODONTOLOGIJA
  • IMPLANTOLOGIJA
  • PARODONTALNA PLASTIČNA KIRURGIJA
UTF-8

Oblike parodontalne bolezni

GINGIVITIS

Je najblažja oblika parodontalne bolezni, pri kateri je vnetje omejeno le na dlesen v okolici prizadetega zoba. Kaže se s pordelostjo in otečenostjo roba dlesni, ki začne krvaveti že ob običajnih mehanskih dražljajih, kot sta ščetkanje ali žvečenje trde hrane. Lahko je prisoten tudi ustni zadah.

Gingivitis je zelo pogost. Ob vsaj enem zobu je prisoten skoraj pri vsakomur, saj nastane že po nekajdnevnem zastajanju zobnih oblog. Mnogi se, ko opazijo, da dlesen krvavi, pri ščetkanju temu predelu izogibajo, kar je velika napaka. Z vsakodnevnim natančnim odstranjevanjem zobnega plaka z roba dlesni je namreč gingivitis mogoče preprečiti in povsem pozdraviti. Težava nastane, ko je ob zobeh prisoten zobni kamen ali ko so v ustih prevleke, mostički ali previsne plombe, ki omogočajo zadrževanje zobnih oblog in otežujejo vzdrževanje dobre ustne higiene. V tem primeru mora zobozdravnik naštete dejavnike odstraniti, sicer lahko dolgotrajno vnetje dlesni napreduje v parodontitis.
VEČ

PARODONTITIS


KRONIČNI PARODONTITIS

Dolgo trajajoči gingivitis lahko napreduje v parodontitis. Zanj je značilen propad povezave med zobno korenino in tkivi, ki korenino obdajajo in ki sidrajo zob v čeljusti: čeljustno kostjo in zobnim ligamentom. Posledica je nastanek obzobnih žepov.

Neprepoznana in nezdravljena bolezen počasi napreduje in obzobni žepi se poglabljajo. Po več letih, običajno pa desetletjih napredovanja in propadanja obzobnih tkiv, se zobje pričnejo premikati, izraščati, majati, v končni fazi pa lahko spontano izpadejo.

Čeprav so bakterije v zobnih oblogah primarni dejavnik, ki sproži vnetje in razgradnjo tkiv ob zobu, na razvoj in napredovanje parodontalne bolezni pomembno vplivajo tudi drugi dejavniki, kot so kajenje, sladkorna bolezen, psihični stres in genetski dejavniki. 

Kajenje povzroča okvaro žilja v obzobnih tkivih, zato so znaki vnetja (rdečina dlesni, krvavitev) pri kadilcih pogosto odsotni.

VEČ

AGRESIVNI PARODONTITIS

Ta oblika parodontalne bolezni je redka. Prizadene le 1 % ljudi in pogosto povzroči izgubo zob že pred 30. letom starosti. V nekaterih primerih je genetsko pogojena, mnogokrat pa se vzroka zanjo ne odkrije. Značilno je, da pride do propada obzobnih tkiv tudi pri pacientih z visokim nivojem ustne higiene ter ob minimalni količini bakterijskih zobnih oblog.

 

GINIGVITIS:
Je bakterijsko vnetje, ki je omejeno na dlesen. Krvavitve ob ščetkanju zob ali žvečenju so prvi znak vnetja. Pri kadilcih je krvavitev večinoma odsotna. Pozdravimo ga z enostavnimi postopki, brez trajnih posledic. Lahko vodi v parodontitis.

PARODONTITIS:
Je bakterijsko vnetje, ki povzroča propad obzobnih tkiv in lahko vodi v izgubo zob, domnevno pa vpliva tudi na splošno zdravstveno stanje. Običajno ne povzroča bolečin. Prvi znak je nastanek obzobnih žepov. Znaki napredovalega parodontitisa:

  • krvaveče, pordele dlesni
  • umik dlesni
  • majavost zob
  • premiki zob
  • izguba zob
  • ustni zadah

Specialistična parodontološka ambulanta Mikuž d.o.o.

Potočnik in Mikuž
zobozdravniki specialisti
Beethovnova ulica 6
1000 Ljubljana
T +386 (0)51 434 222
M 040 562 653
E info@parodontologija.si

TRR: 29000-0051724428
IBAN: SI56 2900 0005 1724 428
SWIFT: BACXSI22
ID za DDV: 58114971
Nismo zavezanci za DDV.
MŠ: 3327876000

Šifra izvajalca: 55122
Osnovni kapital družbe: 7.500,00 EUR
Vpis: Pri okrožnem sodišču v Ljubljani vl.št. 2008/18796

© Ana Mikuž. 2024. Vse pravice pridržane.